Ajankohtaista

Asiakasta ei koskaan jätetä pulaan


Vaasassa suoritettujen opintojen jälkeen Sodankylästä kotoisin oleva Katja Alatorvinen on työskennellyt Vaasassa viennin parissa eri yrityksissä sekä asiakkaan että huolitsijan roolissa. Katja työskenteli jo vuosia aiemmin huolinta-alalla yhdessä AHA:n omistajien Tiinan ja Jonnan kanssa. Viime kesänä Tiina ottikin yhteyttä ja tarjosi paikkaa AHA:lla.
—Kun tulin AHA:lle töihin, minusta tuntui heti siltä kuin olisin tullut kotiin. Työkaverit olivat ennestään tuttuja, turhaa byrokratia ei ollut ja työ oli monipuolisen haasteellista, hän kertoo.


Huolitsijan taidot mitataan tiukoissa tilanteissa

Asiakkaan roolissa työskennellessään Katja näki työssään monenlaista asiakaspalvelua. Hän toteaa, että kontin buukkaaminen voi onnistua lähes keneltä tahansa. Kuitenkin jos matkaan tulee mutkia, alkavat jyvät erottua akanoista ja hyvät huolitsijat huonoista. Joskus kuljetusten järjestäminen on todella haasteellista, ja silloin huolitsijalta vaaditaan tietoa, taitoa ja halua auttaa. Juuri tästä asiasta AHA on saanut asiakkailtaan usein kiitosta.

— Kyllä täällä pyritään joustamaan ja auttamaan silloin kun asiakkaan hätä on suuri. Yleensä nämä tiukat tilanteet eivät tietenkään satu arkipäiville kahdeksan ja neljän välille, joten kyllä asiakkaiden kuljetuksia on hoidettu viikonloppuja myöden, Katja sanoo.

Jotta kuljetusten haasteet voitaisiin minimoida, ennakkoon tehdyllä työllä on iso merkitys. Tästä syystä AHA:lla ollaan erityisen tarkkoja esimerkiksi kuljetusten turvallisuuden kanssa. Useiden tonnien painoisten tai vaarallisten aineiden kuljetusten kanssa ei oteta mitään riskejä, vaan kaikki luvat ja turvallisuus varmistetaan ennen kuljetuksen lähettämistä maailmalle.
—Kun kuljetusten kanssa toimitaan huolellisesti, asiakas voi säästää pitkän pennin siinä, että hommat on tehty hyvin jo lähtötilanteessa, Katja sanoo.

Kun maailmalla tapahtuu, huolitsija auttaa

Huolitsijan työ vaatii järjestelmällistä työskentelyotetta ja hyviä hermoja. Katja kertoo tiukkojen tilanteiden hitsanneen AHA:n työporukkaa yhteen entisestään. Siinä vaiheessa, kun on ollut kiire, työporukan tuki on erityisen tärkeä. Asiakasta ei jätetä pulaan siksi, että olisi muita hommia. Toisinaan on kuitenkin asioita, joihin huolitsijakaan ei voi vaikuttaa. Näin voi käydä esimerkiksi silloin, kun maailmalla seilaava rahtialus jättää syystä tai toisesta jonkun satamakäynnin välistä tai kontit rannalle. Järjestelmälliset ja sääntöjä noudattavat suomalaiset eivät aina välttämättä ymmärrä sitä, että näin voi käydä.

Joskus kuljetukset voivat myöhästyä inhimillisistä syistä. Näin kävi vastikään eräässä noudossa, kun tuuli paiskasi auton oven kiinni ja kuskin sormet jäivät oven väliin. Tästä seurasi kuskille sairaalareissu ja AHA:lle kuljetuksen uudelleen järjestäminen.

Tunturit saivat uuden merkityksen

Välillä hektisenkin työn vastapainoksi Katja viettää aikaansa perheensä ja kahden koiransa kanssa. Kansainvälisyyttä hän saa toistaiseksi tarpeeksi työstään, joten lomilla hän suuntaa Lappiin perheensä luo.
—Ennen kun asuin lähes tunturien juurella, en osannut arvostaa niitä. Vasta nyt kun asun muualla, olen huomannut, miten erityinen Lapin luonto onkaan, Katja toteaa.

 

Katja Alatorvinen
Siirry "Ajankohtaista"-sivulle