Ajankohtaista

Maahantuonnin ALV:t Verohallinnon piiriin 1.1.2018 alkaen

Tullin tehtäväksi säädetty tavaroiden maahantuonnin arvonlisäverotus siirretään 1.1.2018 Verohallinnon tehtäväksi siltä osin kuin kyse on arvonlisäverovelvollisten rekisteriin merkittyjen yritysten tekemistä tuonneista.

Ensi vuoden alusta lähtien tuojat ilmoittavat tuonnista suoritettavan veron oma-aloitteisesti oman veroilmoituksensa yhteydessä veroilmoituksellaan.
Tällä hetkellä arvonlisävero kannetaan maahantuonnin tullauksen yhteydessä tullauspäätöksellä. Arvonlisäverolle annettava maksuaika määräytyy sen mukaan, onko maahantuoja tullin luotto- vai käteisasiakas.


Miten käteisasiakkaat hyötyvät uudistuksesta?
Tällä hetkellä käteisasiakkaat saavat tavaran haltuunsa vasta maksun suoritettuaan. Veron maksun ja vähennyksen välille syntyy näin keskimäärin noin kuukauden aika, jolloin arvonlisäverovelvollinen joutuu rahoittamaan maahantuonnin tavaran arvonlisäveroa.
Veron kannon siirtyminen verottajalle poistaa tämän viiveen, koska maahantuonnin vero ja vähennys kohdistetaan samalle verokaudelle.

Tullin luottoasiakkaatkin hyötyvät
Muutos tulee myös vaikuttamaan tullin luottoasiakkaiden takauksien suuruuteen, kun mahdollisen arvonlisäveron osuus takauksista tullille poistuu. Tämä on iso taloudellinen helpotus maahantuoville yrityksille.

AHA -Logisticsin asiakkaatkin säästävät
AHA Logisticsin asiakkaat, jotka ovat tullille käteisasiakkaita ja käyttävät maahantuonnissa meidän tullin luottoa, tulevat 1.1.2018 alkaen säästämään arvonlisäveron osuudelta veloitettavan tullitakauspalkkion.
Säästö syntyy siitä, kun arvonlisävero ei enää tulevaisuudessa kierrä AHA Logisticsin kautta, vaan maahantuojat tilittävät sen itse suoraan verottajalle. Asiakkaat säästävät näin ollen maahantuonnin kustannuksissa.


Tässä vaiheessa tarkempia käytännön ohjeita ei vielä ole verottajalta asiaan liittyen saatu, mutta tietojemme mukaan Verohallinto tulee tiedottamaan tarkemmista uusista käytännön ohjeista arvonlisäveron tilityksen suhteen marraskuun 2017 aikana.

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle