Ajankohtaista

Huolinta-alan konkari latelee lentorahdin hinnat kuin apteekin hyllyltä

 


Kun muut tarkistelivat maksuehtoja ja vertailivat kuljetusmuotoja, Jarmo Annala muisti ne ulkoa kauppaopiston ulkomaankaupan oppitunneilta. Tämä huomattiin 80-luvun alussa myös työharjoittelupaikassa, jossa 1,5kk:n harjoittelun jälkeen nuorelle miehelle tarjottiin vakituista työpaikkaa. Tämän jälkeen kuljetus- ja huolinta-alan käytännön kokemusta on kertynyt Jarmolle useista eri huolinta-alan yrityksistä sekä myynnin että operatiivisen työn puolelta. Lentorahdin lisäksi Jarmolta löytyy vankkaa osaamista maa- ja merikuljetuksista.


Tuotteen uutuusarvo, korkea hinta tai kiireellinen tarve määrittelevät kuljetusmuodon
Lentorahtia käyttävien asiakkaiden motiivit ovat yleensä samanlaiset. Lentorahti valitaan silloin, kun kuljetuksen riskit halutaan minimoida. Tuotteen uutuusarvo, korkea hinta tai kiireellinen tarve määrittelevät kuljetusmuodon. Varmasta ja turvallisesta kuljetusmuodosta ollaan valmiita maksamaan. Tällöin suositaan suoria lentoja ja lentoyhtiöitä, jotka mielletään turvallisiksi ja luotettaviksi.
—Kun kuljetettava tuote on joko hinnaltaan tai merkitykseltään arvokas, asiakasta kyllä kiinnostaa, kuka kuljettaa ja millä. Jos tehtaan tuotanto seisoo varaosan puuttumisen takia, lentorahdin aiheuttamat kustannukset ovat kuin pisara meressä. Varaosa halutaan paikalle niin nopeasti kuin mahdollista. Kun transit-asemia on vähemmän, kuljetus on luonnollisesti riskittömämpää, Jarmo kertoo.


Kuljetuksen suunta määrittää hintaa
Suorat yhteydet Helsingin ja Aasian eri pääkohteiden välillä ovat suosittuja. Kun aiemmin suosittiin eurooppalaisia lentoyhtiöitä, nykyään kilpailuun ovat tulleet mukaan aasialaiset yhtiöt. Tämä suitsii kuljetusten hinnoittelua. Toisaalta kiristynyt kilpailu on myös vakiinnuttanut hinnat niin, että paljon liikennöityihin keskuskohteisiin tehtävien kuljetuksen hinnan voi arvioida etukäteen lähes euron tarkkuudella.
Mielenkiintoista on myös se, että sama reitti voi maksaa eri hinnan riippuen siitä, mihin suuntaan tuotetta viedään.
—Kuljetusten määrä ei ole aina balanssissa molempiin suuntiin. Aasiasta Eurooppaan tulevat rahtikoneet voivat olla ajoittain täyteen buukattuja, mutta vastaavasti Aasiaan menevät rahtitilat voivat olla tyhjiä. Tällöin lentoyhtiöiden kuljetushinnoissa näkyy kysynnän ja tarjonnan laki. Hinnat voivat vaihdella suuresti suunnasta riippuen, mutta tämä voi toisinaan olla positiivinenkin asia. Lentorahdin Suomesta Aasiaan voi saada toisinaan hyvinkin huokeaan hintaan.


Palloa ei pakata pallon muotoiseksi
Kuljetusten hintaan vaikuttaa kuljetettavan tuotteen koko, muoto ja paino. Maa- ja merikuljetuksiin verrattuna lentorahtikuljetuksissa tuotteiden mitat tulee olla tarkat. Tässä Jarmo vinkkaakin asiakkaita olemaan huolellisia.
— Mittaaminen pitää tehdä tarkasti, koska joskus kuljetus voi jäädä kiinni parinkin sentin takia.
Lentorahtia kuljetetaan sekä matkustajakoneiden ruumassa että rahtikoneilla. Rahtitilat ovat erilaisia, mutta jokainen kuutio on käytettävä tehokkaasti. Tavarat täytyy pakata niin, että ne voidaan pinota tilaan tiiviisti. Jos tuotteen päälle ei voi lastata mitään, yläpuolelle jätettävästä tyhjästä tilasta tulee maksaa.
Pakkaaminen on myös turvallisuustekijä. Lentorahdissa on tarkat säännöt siitä, millaisia aineita saa kuljettaa ja miten ne tulee pakata. Turvallisuuteen liittyvä valvonta ulottuu myös yrityksiin ja henkilökuntaan, jotka hoitavat pakkaamista ja kuljettamista.

Sähköinen lentorahtikirjaus
Jo vuosituhannen vaihteesta lähtien on puhuttu siirtymisestä sähköiseen lentorahtikirjaukseen. Osittain se on jo toteutunutkin, mutta edelleen joissakin kohteissa rahtikuljetuksissa vaaditaan perinteisiä papereita ja jopa alkuperäisiä laskuja. Viranomaisbyrokratia vaihtelee maittain ja aina alun perin sovitut menetelmät eivät käytännössä enää pädekään. AHA Logisticsin luotettavalla maailmanlaajuisella agenttiverkostolla on aina ajankohtainen tieto siitä, millaiset asiakirjat kuljetuksissa pitää olla.
Kuljetus- ja huolintatoiminnan oppii parhaiten kokemuksen kautta. Vaikka huolinnassa on kansanomaisesti kyseessä ”matkalippujen myyminen” tavaroille, pitää muuttuvien säännösten kanssa olla koko ajan hereillä. Hyvin suunniteltu ja pakattu lähetys maksaa itsensä takaisin ajallaan ja ehjänä perille saapuvana kuljetuksena.

Jarmo Annala aloitti AHA Logisticsin avainasiakaspäällikkönä 1.11.2018 päävastuualueenaan lentorahtikuljetukset. Hän työskentelee Helsingin toimipisteessä.
Jarmon saa kiinni puhelinnumerosta +358 40 011 1311 ja sähköpostiosoitteesta jarmo.annala@ahalogistics.com

Jarmo kahvih

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle