News

Huolinta on myös huolenpitoa

Epävarmoina aikoina kaivataan inhimillistä kumppania, jonka lupauksiin voi luottaa. Juuri siksi AHA Logistics on tehnyt viime vuosina parempaa tulosta kuin koskaan.

"Te pelastitte meidät viime vuonna niin monesta pulasta. ""Mä niin luotan suhun." Tiina Haapala huokaisee. Näin sydämellisiä lauseita hän on saanut kuulla asiakkaiden suusta erityisesti viime aikoina.

-Uskon, että syynä on aito välittäminen asiakkaasta ja hänen toimituksistaan. Meidän ei ole tarvinnut juuri mainostaa, koska asiakkaat ovat suositelleet yritystämme muille.
Haapala on huolintayhtiö AHA Logisticsin toimitusjohtaja ja toinen perustajajäsenistä. He ovat 12 vuoden aikana nousseet kahden naisen toimistosta ketteräksi tekijäksi, joka nappaa ison asiakkaan suurten kilpakumppanien nenän edestä. Yhtiökumppani Jonna Ahkila-Niemi tietää syyn.

– Mitä vaikeampi projekti, sitä useammin juuri meidät valitaan. Asiakkaalla on luja luottamus, että me oikeasti hoidamme homman.
Hyvä maine myös näkyy tuloksessa. Viime vuosi oli AHA Logisticsille kaikkien aikojen paras, ja tämä vuosi on rikkomassa nekin ennätykset saman tien.

– Kun liikevaihtomme on tavallisesti pyörinyt viiden-kuuden miljoonan euron tienoilla, se oli viime vuonna yli yhdeksän miljoonaa euroa. Nyt tuo yhdeksän miljoonaa tuli täyteen jo elokuun lopulla, ja myös tulosennuste on erittäin valoisa, Ahkila-Niemi kertoo.

Uskallusta ajatella uusiksi

Kriisit kurittavat, mutta myös opettavat ja parhaimmillaan kehittävät toimintaa. Pandemian aikana toimitusvaikeuksista ja kuljetusten viivästymisestä on tullut lähes arkipäivää. Niistä koituu yrityksille isoja tappioita, kun luvattua tuotetta ei voidakaan toimittaa määräpäivään mennessä.
Näin kävi esimerkiksi kuluttajatuotteita maahantuoville tukkuliikkeille. Kaivattuja kontteja ei kuulunut Kaukoidästä, ja kuljetukset seisoivat. AHA Logistics pani hihat heilumaan, ja jo viikon päästä jumiin jääneet kontit lähtivät liikkeelle.

– Etsimme vaihtoehtoisia reittejä, ja luovuus astui kuvaan. Lopulta tämä on pitkälti ratkaisujen etsimistä. Olemme saaneet palautetta, että tuomme pöytään uusia ideoita, joita moni ei edes vuosikymmenten kokemuksella ole tullut ajatelleeksi, Haapala toteaa.

Periaatteena palvelu

Kokemusta on toki myös Haapalalla ja Ahkila-Niemellä. He olivat työskennelleet pitkään huolinta-alalla peräti kahdessa samassa työpaikassa ja olleet perustamassa Beweshipin Vaasan-konttoria. Töitä oli paljon, ja siinä tilanteessa yt-neuvottelut lomautuksineen tuntuivat nurinkuriselta toimenpiteeltä. Silloin he saivat useilta asiakkailta ihmettelyjä, miksi kaksi uutteraa ja osaavaa tekijää eivät perustaisi omaa huolintayritystä.

– Niin me sitten teimme vuonna 2010, taantuman aikaan. Muut huolintayhtiöt sulkivat konttoreita, mutta me päätimme ottaa riskin, Tiina Haapala muistelee.
Kaksikolla oli poikkeuksellisen laaja tuntemus koko logistiikkaverkosta. Siksi he pystyivät alusta asti tarjoamaan koko ketjun pituudelta palvelua.

– Mietimme, miten itse haluaisin, että minua palvellaan. Päädyimme siihen, että meidän kanssamme ei ainakaan tarvitse soitella ympäriinsä ja kysellä oikean kontaktin perään, vaan yksi ihminen hoitaa asiakkaan kaikki tarpeet aina tarjouspyynnöstä laskutukseen saakka, Ahkila-Niemi avaa.

Automaatti ei korvaa ihmistä

Nykyään AHAlaisia on jo 12, joista kaksi Vantaan-toimistossa ja muut Vaasassa.

– Kaikki naisia. Joskus saatoimme saada hieman väheksyviä katseita satamassa, mutta olemme näyttäneet, mihin meistä on ja kääntäneet asian voitoksemme. Iskulauseemmekin on pilke silmäkulmassa "Rinnan mitan edellä muita", Tiina Haapala sanoo.
Huolinta-ala vaatii naisten mukaan monipuolista erikoisosaamista, ja siksi työntekijöitä ei niin vain löydy. Periaatteena onkin, että jos hyvä tyyppi löytyy ja on kiinnostunut työskentelemään AHA Logisticsilla, hänet palkataan heti, vaikkei juuri silloin olisi rekrytointitarvetta.

– Teemme myös Tiinan kanssa itse koko ajan keikkaa. Viime vuonna olin muun muassa usealla telakalla ympäri maailmaa hoitamassa asiakkaille logistiikkaa, Jonna Ahkila-Niemi kertoo.
Osana palvelua logistiikkahenkilö on telakalla paikan päällä valvomassa, että esimerkiksi isojen laivaremonttien kaikki osat ja tarvikkeet ovat oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Asiakkaat ovat olleet erityisen tyytyväisiä nimettyyn yhteyshenkilöön, jolle voi soittaa ja kysyä tarvittaessa neuvoja. Kun on tosi kyseessä ja tavarat hukassa, yritykseltä tullut automaatti-ilmoitus ei lämmitä. Silloin tarvitaan aitoa ihmistä.

Juttu on alun perin julkaistu Pohjanmaan kauppakamarin CB-lehdessä.  Teksti: Nadia Paavola, kuvat: Sami Pulkkinen

AHA Logistics Haapala ja Ahkila Niemi
Go back to "News"